Road to Rio

Team Delta Lloyd, het keurkorps van topzeilers van het Nederlandse Watersportverbond, bestaat momenteel uit
11 Olympische en 2 Paralympische zeilers, begeleid door 9 coaches, alsmede een medische en paramedische staf. Deze Nederlandse zeilers komen op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro uit in acht van de in totaal tien Olympische klassen en in één van de drie Paralympische klassen. Onder het motto ‘zeil voor goud’ werken deze topsporters in zorgvuldig samengestelde coach-gestuurde programma’s aan hun Olympische droom.

Nederland Topzeilnatie
Nederland staat als zeilland hoog aangeschreven. In het landenklassement van London 2012 eindigde Nederland op een vierde plaats, na de grote zeilnaties Engeland, Australië en Spanje.

Van 'Hoger en harder' (London 2012) naar 'Zeil voor goud' (Rio 2016)
Met goud, zilver en brons voldeed de Nederlandse zeilploeg tijdens de Olympische Spelen van Londen aan haar doelstelling om meer medailles te halen in meer klassen dan voorheen. In London 2012 werd de beste naoorlogse Nederlandse prestatie in het Olympische en Paralympische zeilen en surfen geleverd, met twee gouden, een zilveren en twee bronzen medailles. En onder het motto ‘Zeilen voor goud’ wordt momenteel succesvol gewerkt aan The Road to Rio 2016 en Tokyo 2020.

Doelstellingen 'Zeil voor goud' - Road to Rio
Het Watersportverbond en NOC*NSF streven naar een gouden toekomst voor het Nederlandse zeilen. Met deelname in acht van de tien Olympische klassen en een Paralympisch team dingen we mee naar de medailles. De doelstelling is met vier medailles weer huiswaarts te keren. De ambitie is ook om in 2020 in de 49-er mannen een serieuze kans te maken op een succesvolle deelname aan de Olympische Spelen.

Team Delta Lloyd
In Team Delta Lloyd zitten topzeilers met een medailleperspectief op wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. Deze topzeilers behoren allen tot de beste van de wereld. Zij worden door de hoofdcoach van Team Delta Lloyd uitgenodigd. In de topsportprogramma’s staan deze zeilers centraal en heeft de coach de regie over de voortgang en het proces.
De topzeilers zijn fulltime bezig met hun voorbereidingen voor de belangrijke wedstrijden, zoals het ISAF Wereldkampioenschap in 2014 in Santander (Spanje) en uiteraard de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. De Paralympische zeilploeg is onderdeel van het Team.

Coach gestuurd, proces gedreven, zeiler centraal
De coaches van het Watersportverbond kennen elk een eigen benadering, maar de sportieve ambities verschillen niet of nauwelijks. De aanpak verschilt per Olympische klasse, dus per coach. De ene ploeg werkt extreem gestructureerd naar de Spelen toe, een ander jaagt topvorm na op intuïtie en cultiveert de losse sfeer zorgvuldig. Die eigen aanpak is binnen het Watersportverbond een bewuste keuze, en er is ten opzichte van de ploeggenoten dan ook zowel wederzijdse be- als verwondering. Van militaire discipline tot ogenschijnlijke anarchie kruist men over het water op weg naar hetzelfde doel, met het wederzijdse respect dat topsporters voor elkaar hebben.

Topzeilacademie Den Haag
Het Topzeilcentrum Den Haag, een samenwerking tussen het Watersportverbond, de gemeente Den Haag en de Jachtclub Scheveningen, is een door NOC*NSF officieel geaccrediteerd Nationaal Topsport Centrum Zeilen (NTC Zeilen) die voldoet aan alle eisen om topsporters een ideale trainingslocatie te bieden, waar trainen, studeren en wonen goed gecombineerd kunnen worden.
Talentvolle zeilers en surfers worden hier door het Watersportverbond opgeleid tot topzeilers. Aspecten als snelheid, techniek en mentaliteit vormen een rode draad in de opleidingsprogramma’s. Jonge sporters worden op fysiek en technisch gebied naar een hoger niveau gebracht, waarbij de aandacht voor het mentale aspect niet vergeten wordt. Deze aanpak wordt intern al ‘De Scheveningse school’ genoemd.

naar boven