Deel dit artikel:

Team Delta Lloyd geen maanden in Tokyo voor Spelen 2020

Vorige week zijn Marit Bouwmeester en Kiran Badloe, samen met coaches Jaap Zielhuis en Aaron McIntosh, van Team Delta Lloyd op veldonderzoek in Tokyo geweest. Het doel was om te ontdekken hoe de omstandigheden op het water zijn zodat een plan gemaakt kan worden voor de campagne naar de Olympische Spelen van 2020. Het veldonderzoek werd gecombineerd met een deelname aan de Enoshima Olympic Week. Enoshima is de Olympische zeillokatie, ongeveer 80 km ten zuiden van Tokyo.

WK RS:X in september 2017
Kiran Badloe verkende de omstandigheden vanaf de surfplank, in de RS:X klasse nam hij deel aan het evenement en eindigde op de eerste plaats. “Het was echt leuk om in Tokyo en Enoshima te zijn, het is heel anders dan Rio. Niet alleen qua eten, ook het leven en de cultuur is echt heel anders. Volgend jaar varen we het Wereldkampioenschap RS:X in Enoshima, hiervoor gaan we zeker wel een periode daar zitten.” Dorian van Rijsselberge, regerend olympisch kampioen in de RS:X heeft aangegeven in ieder geval tot dit WK door te blijven gaan.

Coach Aaron McIntosh kijkt uit naar de trainingsperiodes in Enoshima: “We hebben nu gevaren met een Noordelijke aflandige wind, gedurende de zomer is er een meer zuidoostelijke en stabiele wind, daar moeten we wel rekening mee houden. Het leven in Enoshima is prettig en de cultuur is heel uniek. Qua eten is het wellicht wat zoeken, maar als je van vis en sushi houdt kun je hier makkelijk een tijdje zitten. De infrastructuur is al helemaal klaar voor de Spelen dankzij de grote haven die voor de Spelen van 1964 al is ingericht en ook afgelopen week werd gebruikt tijdens de Enoshima Olympic week.”

Zelf meemaken hoe olympisch water vaart
Voor Marit Bouwmeester was het het eerste evenement na haar olympisch goud in de Laser Radiaal klasse. Ook zij geeft aan dat alles goed georganiseerd is, “we zouden hier bij wijze van, morgen al kunnen starten met de Olympische Spelen”. Deze eerste keer zeilen in Enoshima levert haar een tweede plaats op. “Het was heel fijn om zelf naar Tokyo te gaan, vier jaar geleden ging ik af op de ervaringen van mijn coach die naar Rio ging, nu kon ik echt met mijn eigen ogen zien en meemaken hoe het olympisch water is. De eerste indruk is niet dat we hier drie tot vier maanden per jaar hoeven te zitten, maar we moeten de plannen voor de komende vier jaar nog maken.”

Coach Jaap Zielhuis over de omstandigheden in Tokyo: “Het was onze allereerste keer hier in Tokyo, het is een prima plek om te zeilen. Heel anders dan in Rio de Janeiro, hier heb je een rechte kustlijn en geen last van hoge bergen. We leren veel van deze plek, maar we kunnen hier niet het hele jaar door varen. Het is nu al best wel fris en in de winter wordt het helemaal koud. Voor de winter moeten wij op zoek naar een vergelijkbare plek in Europa om te varen.”

naar boven