Deel dit artikel:

A-status voor Laser Radial-zeilsters Maxime Jonker en Daphne van der Vaart

Nog geen week geleden kwamen verschillende Nederlandse zeilsters van Team Delta Lloyd in actie bij het WK Laser Radial in Medemblik. Een bijzonder WK waar Marit Bouwmeester er in eigen land met de wereldtitel vandoor ging, maar waar ook talenten Maxime Jonker en Daphne van der Vaart in de top tien zijn geëindigd. Maxime pakte de zesde plek, Daphne de zevende. Hiermee wisten beide dames te voldoen aan de eisen voor een A-status. Een topprestatie!
We blikken terug met Daphne van der Vaart op deze mooie week en spreken haar over het belang van deze A-status.

Hoe ging je het WK in?
De trainingen gingen in laatste weken voor het WK erg goed. Ik merkte dat mijn niveau echt wel omhoog is gegaan. We hebben veel oefenraces tegen andere landen gehad, die ook erg goed gingen. Dus vlak voor het WK dacht ik: mijn niveau is goed genoeg om top 8 te halen, nu moet ik alleen zorgen dat ik mijn niveau haal! Door spanning lukte dat aan het begin van het evenement niet zo goed denk ik, maar gelukkig heb ik mij weten herpakken en laten zien dat ik met mijn niveau aan de top mee kan doen.

Wat was je hoogtepunt tijdens het WK?
Dit was de voorlaatste dag. Die dag voer ik mijn eerste WK “1tje”!

Hoe kijk je, na het behalen van deze knappe resultaten, terug op vorige week?
Trots, blij, opgelucht. Ik had mezelf best wat druk opgelegd. Ik wilde zo graag laten zien wat ik kon. Het was geen gemakkelijk evenement en iedereen heeft fouten gemaakt, wat het echt spannend maakte tot het allerlaatste moment. Door de lichte wind, waarin je weet dat alles kan gebeuren, waren het echt zenuwslopende races.

En nu heb je dus voldaan aan de eisen voor een A-status. Top! Maar wat houdt dat eigenlijk precies in?
Dat betekent dat ik serieuzer wordt genomen als sporter denk ik? Het betekent in ieder geval financiële ondersteuning waardoor ik iets meer leefruimte krijg, omdat het door het sporten erg lastig is om een (bij)baantje ernaast te hebben.

Dat klinkt goed. Wat betekent het voor jou persoonlijk?
Voor mij persoonlijk is het echt wel een mijlpaal. Sowieso is zevende op een WK mijn beste prestatie ooit en die A-status is een stukje erkenning na heel veel trainingsuren en veerkracht na een rottige blessuretijd begin dit jaar.

Hoe kijk je naar de toekomst? Verandert deze visie, nu je een A-status krijgt?
Ik geloof dat ik door deze prestatie meer zelfvertrouwen heb gekregen. Ik weet dat ik het kan en ik heb tijdens het WK veel punten weggeven dus ik voel dat er nog veel meer in zit! Dat motiveert mij enorm om nog harder te werken om beter te worden. Mijn doel is beter worden en we zullen zien of dat genoeg is voor een olympische kwalificatie. Ik geloof dat niets onmogelijk is!

Wat ben je nu aan het doen en wat staat er de komende periode nog op de planning?
Momenteel ben ik een weekje op vakantie met mijn moeder. Als ik terugkom ga ik weer trainen in Scheveningen en niet lang daarna is het Nederlands Kampioenschap in Medemblik waar ik aan meedoe. En begin oktober hebben we alweer het EK in Barcelona!

naar boven