Deel dit artikel:

Moeizame dag voor Nicholas Heiner bij WK Finn

SCHEVENINGEN, 7 september 2017 - De deelnemers van het WK Finn hebben er een lange dag op zitten aan het Hongaarse Balatonmeer. De eerste (en uiteindelijk enige) race van de dag staat op de planning voor 10.00 uur, maar gaat wegens weinig wind pas na 16.00 uur van start. De wind trekt dan in een rap tempo aan tot zo’n 13 knopen. Nicholas Heiner heeft een lastige dag. Hij begint aardig aan zijn race, maar raakt in de loop van de wedstrijd zijn snelheid kwijt en finisht als 13e. De zeiler uit Enkhuizen zakt daarmee één plek in het klassement en staat na vier dagen racen vierde overall, met 48 punten.

Na een topdag voor de Team Delta Lloyd-zeiler op woensdag, heeft Heiner donderdag een mindere dag. De zeiler weet de zevende race van het evenement prima te starten en vaart een goed eerste kruisrak. Halverwege de downwind ligt hij zesde, maar uiteindelijk levert Heiner gedurende de race toch wat plaatsen in. De Finn-zeiler legt uit: “Ineens ging de snelheid eruit. Ik weet nog niet helemaal waarom. Ook in de tweede downwind, waarin ik normaal heel snel ben onder deze omstandigheden, kwam ik gewoon net niet mee. Erg jammer! Juist op de punten waar het de afgelopen dagen heel erg goed ging, miste ik net even wat snelheid vandaag. We zullen goed moeten kijken waar dat aan lag.”

De zeilers hadden zich voor deze week ingesteld op een week met weinig wind. Inmiddels, met 7 races op de teller, lijkt het toch een winderig evenement te worden. Dat vergt enige aanpassing van de mannen. “We moesten heel lang wachten. Eerst stond er geen wind, maar wat regenbuien aan de kant brachten wind. Die wind ging toen ineens wel heel snel aan", legt Heiner uit. De zeilers beginnen met 8 tot 10 knopen aan hun race en finishten met zo’n 10 tot 13 knopen wind.

Met nog 3 kwalificatieraces en een medalrace te gaan, liggen er nog genoeg kansen voor de Nederlandse zeiler. Heiner kijkt dan ook optimistisch naar aankomende dagen: “Ja, het was een moeilijk dagje met heel veel wind. Het is echt een rare boel hier met een hoop gekkigheid. Maar we hebben nog 3 races te gaan voor de medalrace. Morgen weer een dag!”  

De Zweedse Max Salminen behoudt zijn eerste positie in het klassement met 31 punten, gevolgd door de Brit Ed Wright (38 punten) en de Fransman Jonathan Lobert (38 punten).

Voor vrijdag en zaterdag staan er nog drie kwalificatieraces op de planning. Zondag 10 september wordt de medalrace gevaren door de top tien. Dan wordt duidelijk wie er met de felbegeerde wereldtitel huiswaarts gaat.

Meer informatie over het WK Finn vind je op: https://www.2017finngoldcup.org/

Fotocredits: Robert Deaves


Volg de zeilers van Team Delta Lloyd via Facebook en Twitter:

naar boven