Deel dit artikel:

Uitdagende eerste dag voor Nicholas Heiner bij WK Finn

SCHEVENINGEN, 4 september 2017 - Het WK Finn in Hongarije is, zoals verwacht, onder uitdagende omstandigheden van start gegaan. Voor de 113 zeilers die aan de startlijn verschijnen is het een pittige dag, met zo’n 10 - 17 knopen wind. Grote draaiingen en drukverschillen hebben de mannen uitgedaagd tijdens de eerste twee races van het WK. Team Delta Lloyd-zeiler Nicholas Heiner staat na deze races op een tiende plek overall.

De eerste race begint niet optimaal voor Heiner. Voor de Finn-zeiler is het voor het eerst dat hij in deze klasse in zo’n groot veld meevaart, waardoor hij zich bij zijn start naar eigen zeggen wat liet overdonderen: “Ik had wat scherper moeten zijn bij de start en heb hier wel wat puntjes laten liggen”, aldus Heiner. Zijn eerste race finisht hij 22e. In zijn tweede race weet hij zich beter aan te passen aan het veld en de omstandigheden, waardoor hij als 9e over de finishlijn komt.

“Een dag met veel gekkigheid, maar het gaat nog veel gekker worden”
De Team Delta Lloyd-zeiler na zijn eerste wedstrijddag: “Ik voel me wel oké. Het was een zware dag met veel gekkigheid. Door het weer hebben we super fysiek moeten varen. Veel moeten hangen en voor de wind gepompt. En dat is zwaar. Maar voor een eerste dag van zo’n WK ging het wel prima. Er had misschien wel wat meer ingezeten, maar ik wil vooral nog niet te veel naar het resultaat kijken nu. De zeiler kijkt dan ook optimistisch naar de aankomende dagen: “We hebben nog heel wat dagen te gaan. Ik moet gewoon elke dag opnieuw goed hard varen en heb er superveel zin in! Het gaat nog heel veel gekker worden hier.”

Uitdagende omstandigheden
De omstandigheden op het Balatonmeer maken het een extra interessante week voor de Finn-zeilers. Heiner legt uit: “We hebben hier te maken met een meer met heuvels in de omgeving. Hierdoor kent dit gebied veel windverschillen. Normaal hebben windshifts van ongeveer 10 tot 15 graden. Nu zo’n 30 graden. Dat maakt het heel moeilijk. Ook hebben we hier heel groen water. Daar is de wind lastig op te zien en dus ook lastig te voorspellen. Maar dat maakt het ook weer extra leuk!”

De regatta bestaat uit een reeks van in totaal tien kwalificatiewedstrijden en één medalrace. De zeilers hebben dus nog 8 kwalificatieraces te gaan, die vanaf dinsdag 5 t/m zaterdag 9 september gevaren worden. De medalrace staat voor zondag 10 september op de planning. Alleen de tien hoogst gekwalificeerde boten varen de medalrace.

Meer informatie over het WK Finn vind je op: https://www.2017finngoldcup.org/

Volg de zeilers van Team Delta Lloyd via Facebook en Twitter:

naar boven