Deel dit artikel:

Zilver voor Lilian de Geus bij World Cup Final Marseille

Op de medalrace dag bij de World Sailing World Cup Finals in Marseille heeft windsurfster Lilian de Geus het zilver veroverd bij de RS:X-women. Op het Olympische water van 2024 nam de Nederlandse het op tegen de allerbesten in haar klasse ter wereld. Vanaf wedstrijddag één pakte De Geus de leiding in het klassement en wist haar eerste positie overall te behouden tot en met de laatste fleetrace. De medalrace finishte ze als 6e en greep daarmee net naast het goud. Met slechts 1 punt verschil met de nummer 1, Noga Geller (ISR), pakt De Geus de zilveren medaille.


In aanloop naar de World Cup Final gaf de Geus al aan hoge verwachtingen te hebben. Ze voelde zich fit en hoopte op minimaal een top 3 plek. Vanaf dag 1 greep ze de leiding in het overall klassement, maar op de laatste fleetrace-dag (de dag voor de medalrace) liet ze wat punten liggen, waardoor haar voorsprong op de concurrentie kleiner werd. Voorafgaand aan de medalrace vertelt De Geus: “Ik voel me goed, maar we liggen nu erg dicht op elkaar met de punten. Er kan nog vanalles gebeuren.”

Met 6 tot 7 knopen wind en shifty omstandigheden begonnen de dames aan hun medalrace. De Geus kende een lastige start. Gedurende haar race wist ze enkele plekjes te klimmen, maar helaas net niet genoeg voor het goud. De Geus finishte als zesde en pakt het zilver met een totaal van 49 punten. Noga Geller finishte de medalrace als eerste en wint goud met 48 punten. De Russin Stefania Elfutina pakt het brons.

De Geus blikt tevreden terug op haar week in Marseille: “Ik ben eigenlijk wel heel blij met deze week. Ik wilde aan m’n tactiek werken, en juist dat ging super goed. Ik moest het dit evenement met wat minder goed materiaal doen, omdat we het beste materiaal wilden sparen voor het WK in Aarhus. Dat zorgde ervoor dat mijn snelheid niet optimaal was, maar door de juiste keuzes op het water te maken heb ik toch in de top kunnen eindigen. Dit evenement geeft me echt heel veel vertrouwen voor het aankomende WK!”

Eindklassement RS:X-women

  1. Noga Geller (ISR) - 48 PNT

  2. Lilian de Geus (NED) - 49 PNT

  3. Stefania Elfutina (RUS) - 52 PNT

Naast De Geus deed ook de 19-jarige RS:X-windsurfer Sil Hoekstra mee met de World Cup Final. Hij eindigde zijn World Cup tijdens de voorlaatste wedstrijddag op een knappe 13e plek.

Op zondag vinden er nog medal races plaats voor de Laser, Laser Radial, Finn, 470-women, 470-men, maar omdat de Nederlandse zeilers die actief zijn in deze klassen een trainingsblok boven deelname aan de World Cup Final hebben verkozen, zullen er op zondag 10 juni geen Nederlanders in actie komen in Marseille. De World Cup in Marseille was het laatste evenement van de Internationale zeilbond World Sailing, voorafgaand aan het WK dat in augustus plaatsvindt in het Deense kustplaatsje Aarhus. Hier zal een grote delegatie Nederlandse zeilers gaan strijden om de medailles.

Voor meer informatie over de World Sailing World Cup Final Marseille:
http://evenements.ffvoile.fr/wcsf2018gbr.aspx

Voor een overzicht van alle resultaten:
https://www.manage2sail.com/nl-NL/event/6710686e-9418-4cbd-b92d-92e46a2d006a#!/results?classId=b349c999-d0fe-4243-8ac0-45cff23f8039

naar boven